Sori Brewing osakeanti

By 5.10.2015 Yleinen No Comments

Dodger esitti minulle toivomuksen, että tekisin blogikirjoituksen Sori Brewingin toisesta osakeannista, joka aukesi yleisölle tänään. Alla taustaa, syyt osakeannille ja ajatuksiani antiin liittyen.

Sori Brewing järjesti ensimmäisen osakeantinsa vuonna 2014. Alussa oli kolme olutharrastukseen hurahtanutta miestä, joilla oli unelma oman olutpanimon perustamisesta. He päättivät kokeilla joukkorahoitusta tarvittan pääoman keräämiseen. Kampanja toi rahaa 453 000€, homma lähti eteenpäin ja useiden vaiheiden jälkeen tuotanto saatiin käyntiin huhtikuussa 2015. Panimo perustettiin Viroon, mitä puolsi usea asia, kuten pienempi kustannustaso, järkevämpi alkoholilainsäädäntö ja kevyempi verotus. Osakeannissa tarjottiin merkattavaksi Sori Brewing Finland Oy:n b-sarjan osakkeita, joiden äänivalta on perustajille kuuluviin a-sarjan osakkeisiin nähden kymmenen kertaa heikompi, mutta oikeus osinkoon on sama. Perustajat haluavat pitää päätöksentekoon liittyvät langat tiukasti omissa käsissään. Sori Brewing Finland Oy omistaa 55% Sori Brewing Estonia OÜ:sta, eli tästä varsinaisesta panimosta. Loput 45% omistivat tuolloin kolme perustajajäsentä. Osakkeita tarjottiin tuolloin merkattavaksi 20€ kappalehintaan.
Sittemmin yksi kolmesta perustajasta on lähtenyt omasta tahdostaan toiseen panimoon töihin ja kaksi jäljelle jäänyttä perustajaa ostivat hänen A-sarjan osakkeet sekä hänen osuutensa Sori Brewing Estonia OÜ:sta. Lisäksi Sori Brewing on palkanut pari työntekijää. Sori Brewing on valmistanut useita eri oluita (ks. Sori Brewing brews) ja vienyt niitä markkinoille. Ainakin tällä hetkellä kysyntä on tarjontaa kovempaa ja nykyisen panimon kapasiteetti on suurin kasvua rajoittava tekijä. Perustajat kysyivät osakkeenomistajilta miten kasvu tulisi rahoittaa ja enemmistö osakkeenomistajista piti uutta osakeantia hyvänä ratkaisuna.

Nyt tarjolla on 30 000 Sori Brewing Finland Oy:n osakkeita 33.75€ kappalehintaan. Osakkeita merkkaaville on tarjolla useita erilaisia etuja, jotka paranevat mitä enemmän osakkeita merkkaa. Minimimerkintä on 16 osaketta / 540€ ja täydet edut saa 444 osakkeen / 14 985 euron merkinnällä. Odotin itse innolla tätä uutta antia, koska tarkoitukseni oli ensimmäisellä kierroksella tehdä isohko merkintä, mutta tuolloin en malttanut myydä mitään pörssiosakkeita, jotta olisin saanut rahoitettua merkinnän. Tein tuolloin minimitason (500€) merkinnän ja asia jäi kuin jäikin kaivelemaan. Nyt sain toisen mahdollisuuden. Osakkeen kappalehinta olikin kasvanut ensimmäisen kierroksen 20 eurosta 68.75 prosenttia 33.75 euroon. Toisaalta riskiäkin on nyt paljon vähemmän, vertaa kolme miestä ja unelma -> neljä henkilöä sekä paljon konkreettista. Minua ei hetkeäkään arveluttanut se, etteikö Sori Brewingin tarina tulisi jatkossakin olemaan mielenkiintoinen. Toiseksi näin olutharrastajana on kiva päästä tukemaan heidän toimintaansa. Merkinnän koon mukaan saatavista eduista minua kiinnosti erityisesti Angel-taso, koska se on alin taso jolla pääsee mukaan puolivuosittaisiin angel-visiontitapaamisiin, joissa käydään Sori Brewingin väen kanssa läpi firman toimintaa ja tulevaisuutta. Kuitenkin tälle tasolle päästäkseen tulisi osakkeita merkata vähintään 9990 eurolla. Tuon kokoisella summalla haluaa sijoitukselleen aivan konkreettista rahallista tuottoja, eikä vaan mukavia etuja ja alennuksia.

Mielestäni listaamattomaan pienyhtiöön sijoittaessa sijoitat niihin ihmisiin, jotka kyseistä yhtiötä pyörittävät. Olen tavannut perustajat pariin kertaan ja olen myöskin tavannut yritykseen palkatut kaksi työntekijää. Sori Brewingillä on tekemisen meininkiä, hyvä asenne sekä suunta ja brändääminen on mielestäni ollut onnistunutta. Uskon tähän tarinaan, investointi- ja laajentamissuunnitelma vaikuttaa hyvältä ja alati laajeneva kontaktiverkosto näyttää olevan kunnossa. Tämä puoli on toki eri tavalla arvioitavissa kuin puhtaat luvut, jotka nekin ovat ainoastaan ennusteita. Alla kuvankaappaus excel-taulukostani, jossa laskeskelin lukupuolta auki.

Sori Brewing ennuste

Muutama selite kuvaan liittyen: Vuosien 2015-2018 liikevaihtoennusteet ovat Sori Brewingin osakeantisivulla ilmoitettuja ennusteita. Vuosien 2019-2023 ennusteet ovat omiani. Alalle tyypillinen liikevoittoprosentti on n. 10-15%, mutta Viron kustannustasolla voi ehkä päästä parempaankin.

Alla vertailun vuoksi BrewDogin toteutuneita lukuja.

BrewDogin toteutuneita lukuja

Keskustelua aiheesta voi käydä esim. täällä: Osakeareenan Sori Brewing -ketju

Jos joku tämän lukija päätyy Sori Brewingin osakkeita merkkaamaan, niin pyytäisin olemaan ystävällinen ja käyttämään suosittelijakoodiani, joka on 2014232.

Sori Brewingin osakeantisivu, jolla merkkaaminenkin tapahtuu, löytyy täältä: Sori Brewing osakeanti

Ettei tulisi liian ruusuinen kuva, niin kuten osakeantisivullakin lukee, liittyy sijoittamiseen aina riski: ”Sijoittajan on huomioitava, että osakkeen merkintään liittyy riski menettää koko sijoittamansa summa, jos Yhtiön liiketoiminta osoittautuu tappiolliseksi ja Yhtiö ei kykene suoriutumaan velvoitteistaan.” Jokainen voi tykönään punnita sen uskooko Sorin menestykseen ja asettaa pelimerkkinsä sen mukaan.

Saatan tehdä lisäyksiä ja tarkennuksia tähän postaukseen jälkikäteen, jos jostain löytyy virhe, tai huomaan jotain olennaista puuttuvan.

Leave a Reply