Osto: Fastenal Company (FAST)

By 31.8.2015 Yleinen No Comments

fastenal medium logo

Ostin 25.8.2015 40 Fastenal Companyn osaketta. Ostos lisää brutto-osinkotulojani 44,8 $ vuodessa perustuen tämän hetkiseen 1,12 $ osakekohtaiseen osinkoon.

Fastenal Company on 1967 perustettu yritys, joka myy tarvikkeita teollisuuden ja rakennusalan tarpeisiin. Yritys myy tuotteitaan pääasiassa toisille yrityksille (business to business), mutta sillä on myös jonkin verran jalansijaa vähittäismyynnissä. Vuoden 2014 lopussa Fastenalilla oli yli 2600 liikettä, jotka sijaitsevat pääasiassa Pohjois-Amerikassa. Työntekijöitä yrityksellä on yli 18000.

Joitakin yhtiön tarjoamia tuotteita ovat esimerkiksi kiinnittimet, kuten pultit, ruuvit ja mutterit, sekä erilaiset työkalut, kemikaalit ja sähkötarvikkeet. Yrityksen erilaisia tuotteita on yli miljoona. Fastenal myy pääasiassa muiden yhtiöiden valmistamia tuotteita.

Fastenalin motto on ”growth through customer service” eli vapaasti suomennettuna ”kasvua asiakaspalvelun kautta”. Yhtiö ottaa siis asiakaspalvelun vakavasti ja usein asiakas voi saada tilauksensa saataville muutamien tuntien kuluessa. Lisäksi yhtiön laaja liikeverkosto Pohjois-Amerikassa takaa sen, että asiakas voi halutessaan saada palvelua paikan päällä Fastenalin liikkeessä. Yhtiö panostaa myös asiantuntevaan henkilökuntaan.

Fastenalin FAST Solutions tarjoaa yritysasiakkaille mahdollisuuden saada tiloihinsa automaatin, josta työntekijät saavat tarvitsemansa tarvikkeet. Automaatit on kytketty verkkoon ja tieto lähtee Fastenalille, kun on täydennyksen aika. Myös asiakasyrityksellä on tarkka tieto, mitä tuotteita on milloinkin käytetty ja usein automaattien käyttöönotto vähentää turhan kulutuksen määrää. Automaatit myös syventävät Fastenalin suhdetta asiakkaisiinsa.

Kvantitatiivinen puoli

Fastenalin liikevaihto kasvoi vuoden 2005 1523,3 miljoonasta dollarista vuoden 2014 3733,5 miljoonaan dollariin. Vuosittainen liikevaihdon kasvuvauhti on 10,5%.

 

Fastenalin liikevaihdon kehitys 2005-2014. Luvut miljoonissa dollareissa.

Fastenalin liikevaihdon kehitys 2005-2014. Luvut miljoonissa dollareissa.

 

Yhtiön osakekohtainen tulos on kasvanut samalla periodilla 0,55 dollarista 1,66 dollariin. Vuosittain tulos on noussut 13,1%

Fastenalin osakekohtaisen tuloksen kehitys 2005-2014. Luvut dollareita.

Fastenalin osakekohtaisen tuloksen kehitys 2005-2014. Luvut dollareita.

Kannattavuus

Yhtiön net margin on 13,24% eli jokaisesta myydystä dollarista 13 dollarisenttiä jää yhtiön taskuihin. Oman pääoman tuotto on 26,80%. Luvut ovat hyviä verrattuna kilpailijoihin.

Tase

Fastenalin tase on timanttisessa kunnossa ja yhtiöllä on vain vähän velkaa. Yhtiön EBIT kattaa lainojen korot jopa 475 kertaa (intrest coverage ratio TTM)

Osinko

Fastenal Company on maksanut nousevaa osinkoa 16 peräkkäisen vuoden ajan. Osingon vuosittainen kasvuvauhti viimeiseltä kymmeneltä vuodelta on huikea 25,9%. Osinkoa nostettiin viimeksi tammikuussa 2015 12% verran. Osinkotuotto on tätä kirjoitettaessa 2,89% kun viiden vuoden keskiarvo on 1,6%. Tärkeä mittari osinkoa tarkastellessa on osingonjakosuhde (payout ratio). Fastenal maksaa tuloksestaan osinkoina 60,24%. Koska osinko maksetaan käteisellä on hyvä myös tarkastaa vapaan kassavirran ja osingon suhde. FCF payout ratio on 2014 luvuilla 95,62% eli Fastenal maksoi 2014 lähes kaiken vapaasta kassavirrasta osinkoina yhtiön osakkeenomistajille. Tilanteen pitäisi kuitenkin parantua: capex pienenee kun yhtiön ei enää tarvitse kuluttaa rahaa jakelukeskustensa automatisointiin.

Arvostus

Yhtiön P/E on tällä hetkellä 23,3 kun E:n paikalla käytetään vuoden 2014 osakekohtaista tulosta. Fastenalin viiden vuoden P/E:n keskiarvo on 33,6. Laskin yhtiön Fair Valuen käyttämällä 10% tuottovaatimusta ja 7% pitkäaikaista osingon kasvuvauhtia. Yhtiön FV:si tulee näillä luvuilla $39,95 eli yhtiö treidaa lähellä sisäistä arvoaan. Osingon kasvuvauhdin arvio on mielestäni konservatiivinen, otettaessa huomioon osakekohtaisen tuloksen historiallisen kehityksen. Huomioon täytyy ottaa myös suhteellisen korkea osingonjakosuhde, mikä tarkoittaa sitä, että osinko kasvaa jatkossa EPS:n kasvun tahtiin.

Riskit

Kilpailu Fastenalin alalla on kovaa. Uudet toimijat kuten Amazon business saattavat viedä Fastenalilta markkinaosuutta. Lisäksi automaatteja tarjoavia yrityksiä saattaa ilmaantua uusia ja Fastenal voi menettää etumatkansa niiden myynnissä.

Monet Fastenalin asiakkaista toimivat syklisillä aloilla, kuten energiasektorilla, kaivosteollisuudessa tai rakennusalalla. Näiden alojen kääntyessä huonompaan suuntaan (kuten nyt olemme nähneet esim energiasektorin osalta) näkyy se Fastenalin tuloksessa.

Fastenalilla on myös jonkin verran liiketoimintaa kansainvälisesti, jolloin valuuttakurssit vaikuttavat sen tulokseen (suurimpana Kanadan CAD).

Yhteenveto

Fastenal Company on laadukas yhtiö, jonka yrityskulttuuri painottaa asiakaspalvelun tärkeyttä. Yhtiö on onnistunut kasvamaan markkinoitaan nopeammin, mikä osaltaan kertoo yhtiön kilpailueduista. 16 peräkkäistä vuotta nousevaa osingonjakoa sisältää esim. finanssikriisin. Fastenalin tase ja kannattavuuden mittarit ovat erinomaisella tasolla. Suhteellisen korkea osingonjakosuhde rajoittaa osingonkasvua jatkossa. Yhtiö hinnoitellaan konservatiivisen arvion mukaan pörssissä tällä hetkellä lähellä sisäistä arvoaan.

Luvut artikkeliin otettu Fastenalin vuoden 2014 vuosikertomuksesta sekä Morningstarilta.

Teinkö hyvät kaupat ostaessani Fastenalia? Mitä sinä olet ostanut/myynyt elokuussa? Kerro se kommenteissa!

 

Leave a Reply