Salkkuni näkee punaista

By 21.8.2015 Yleinen 5 Comments

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet kylmää kyytiä portfoliolleni. Kiinasta on kuulunut enenevissä määrin huolestuttavia uutisia maan talouskasvusta ja maa on devalvoinut valuuttaansa. Devalvointiin ovat liittyneet myös muutamat muut pienemmät kehittyvät maat ja eilen nähtiin vuoden kovin lasku Wall Streetillä, syynä juuri huolet kehittyviin markkinoihin liittyen.

Salkkuni yhtiöistä Koneen ja Yum Brandsin liikevaihdosta merkittävä osa tulee juuri Kiinasta. Lisäksi Kiinan hyytyvä talouskasvu vaikuttaa merkittävästi esim. rautamalmin ja kuparin hintoihin, joka taas vaikuttaa suoraan BHP Billitonin hintaan ja näkymiin. Varsinkin BHP:n arvo on lyhyessä ajassa sulanut melkoisesti ja ajoitukseni näyttää nyt jälkeenpäin katsottuna erittäin epäonnekkaalta.

Öljyn hinta on ollut myös taas laskusuunnassa, jonka seurauksena National Oilwell Varcon sijoitukseni arvo on laskenut. Sijoitus on tällä hetkellä vielä pieni ja harkitsen positioni mahdollista tuplaamista tulevaisuudessa. Öljyn hinnan laskemisen seurauksena Venäjän rupla on heikentynyt. Tällä on vaikutusta Venäjä yhtiööni Nokian Renkaisiin, jonka Q2 tulos oli myös pienoinen pettymys.

Media yhtiöni Disney laski sekin voimakkaasti Q3 tuloksen jälkeen. Syyksi tähän näen yhtiön ESPN kaapelikanavan pienen tilaajamäärän laskun, jolla on myös vaikutusta mainostuloihin. Disneyn media networks segmentti, johon ESPN kuuluu, on yhtiön segmenteistä suurin liikevaihdolla mitattuna. Näen muiden segmenttien kasvavan jatkossa kovempaan tahtiin kuin media networks, mikä on mielestäni positiivinen asia, vähentäen riippuvuutta vain yhdestä liiketoiminnasta. Yhtiön osake on nyt laskenut noin 20% huipustaan 100 dollarin paikkeille ja saatan päätyä vielä lisäämään omistustani. Mielestäni Q3 osavuosikatsaus oli kuitenkin erittäin vahva.

Osinkoaristokraattini Coca-Cola Company ja Johnson & Johnson eivät ole muutaman viime kuukauden aikana liikahtaneet oikein mihinkään, mikä kertoo näiden yhtiöiden defensiivisyydestä. Ostin JNJ:a lisää tehden siitä täyden position salkkuuni. Oston tein Nordnetin superluotolla (vuotuinen korko 0,99%) ja tämä oli ensimmäinen osto luotolla. Tulen käyttämään vipua maltillisesti superluoton ehtojen mukaan. Kultatason saavuttamiseksi lainoitusarvosta saa käyttää enintään 40%.

Olen tehnyt myös kaksi muuta ostoa elokuun aikana: ostin pienen erän Disneytä ja Kinder Morgania Degiron kautta. Degiron kaupankäyntipalkkiot ovat edullisia, mutta suomalaisiin osakkeisiin sijoittavalle palvelua ei voi varauksetta suositella, sillä Degiro ei avaa asiakkailleen arvo-osuustiliä. Ulkomaisten osakkeiden omisessa ei kuitenkaan ole esteitä ja testattuani palvelua, on se mielestäni hyvin pelkistetty mutta toimiva. Miinuksena Degiro myös tuottaa lisää töitä sijoittajalle, sillä verottajalle on ilmoitettava kaupoista ja osingoista itse.

Mitä teen siis seuraavaksi, kun salkkuni on laskenut voimakkaasti? Maltti on valttia ja aion jatkaa kuten tähänkin asti: ostan säännöllisesti lisää laadukkaiden yhtiöiden osakkeita ja vältän viimeiseen asti myyntiä. Valehtelisin jos sanoisin, että salkkuni sulaminen ei tuntuisi missään. Mutta toisaalta osakkeiden lasku tarkoittaa osinkotuottojen nousua, mikä saa minut saavuttamaan pitkän aikavälin tavoitteeni nopeammin. Olen kuitenkin vielä osakkeiden kerryttämisvaiheessa, jolloin ostan osakkeita säännöllisesti ja minun tulisi näin ollen toivoa halvempia osakkeita.

Pieni päivitys myös henkilökohtaisen tavoitteeni etenemisen suhteen: punnitsin itseni heinäkuun viimeinen päivä ja painoa oli tuolloin 132,9 kg. Olen tuon jälkeen aloittanut vähäsokerisen ruokavalion noudattamisen ja vähentänyt myös muiden hiilihydraattien syömistä. Kolme viikkoa punnitsemisen jälkeen voin ilokseni todeta, että olen laihtunut tuona aikana 2,6 kg. Tälle vuodelle asetin tavoitteeksi viiden kilon pudottamisen vuoden aikana. Tällä hetkellä olen melko luottavainen, että tavoite tulee saavutettua ja tulen ehkä asettamaan ”stretch goalin” eli vähän lisäämään tavoitteen haastavuutta. Tämän lisäksi elokuun säät ovat todella suosineet ja osakekurssien tarkkailun sijaan suosittelen kaikille lukijoilleni viimeisistä kesäisistä säistä nauttimista!

Osinkosalkkuni on kehittynyt indeksiä heikommin.

Osinkosalkkuni on kehittynyt indeksiä heikommin.

Miten sinun salkkusi on kehittynyt kesän aikana?

5 Comments

 • Jortsu sanoo:

  Itsellä olisi myös tarkoitus ostaa Johnson&Johnsonia jonkinlainen positio.
  Toivottovasti lasketellaan vielä tovi niin saisi osakkeita vielä paremmalla hinnalla.

  • Dodger sanoo:

   Moi Jortsu!

   Voi tosiaan olla, että JNJ:ta (ja monia muita yhtiöitä) saa halvemmalla piakkoin. Torstai ja perjantai olivat Wall Streetilla kovimpia laskupäiviä pitkään aikaan. Kysymys kuuluukin, onko tämä vain pieni korjausliike kuten lokakuussa 2014 vai pidemmän karhumarkkinan alku? Jos tietäisin vastauksen, tekisin paljon rahaa 🙂 Johnson & Johnson on erittäin laadukas yhtiö mielestäni ja uskon olevani pitkällä aikavälillä iloinen, että valitsin sen salkkuuni. Toivotaan tosiaan, että saamme kohta ostaa laatuyhtiöitä halvemmalla!

 • ttr sanoo:

  Muistan lukeneeni, että Buffett tyhjensi salkustaan National Oilwell Varcon. Herättääkö tämä minkäänlaisia ajatuksia oman omistuksesi suhteen?

  Degirosta luin toissa viikon Talouselämästä sen verran, että heillä on tavoitteena saada palveluunsa kaikki verottajan vaatimat asiakirjat piensijoittajia varten. Aikataulusta ei muistaakseni ollut tarkempaa mainintaa.

  • Dodger sanoo:

   Moi ttr!

   NOV:in positio on nyt tosiaan myyty kokonaan pois Berkshire Hathawaylta ja näen tämän osana suurempaa muutosta BRK:n osalta vähentää energia sektorin yhtiöitä. Novin lisäksi BRK on myynyt Exxon Mobilin omistuksen ja Phillips 66:n osakkeet kokonaan salkusta. Öljy yhtiöiden myyminen on varmasti ainakin lyhyen aikavälin suorituskykyä katsellen hyvä liike ja esim. ensi vuosi näyttää NOVin (ja muiden öljy-yhtiöiden) osalta hyvin haasteelliselta. Pitkän aikavälin näkymä on mielestäni kuitenkin National Oilwell Varcon osalta hyvä ja nyt tarjoillaan riskiä sietävälle sijoittajalle hyviä ostotilaisuuksia. Vaikka olisin mielelläni nähnyt, että maailman menestynein sijoittaja olisi vielä Novin osaomistaja, en kuitenkaan aio tässä kopioida Buffettin liikkeitä. Päinvastoin tuplaisin mielelläni NOVin omistukseni.

   Tuo on hyvä uutinen Degirosta. En vielä toistaiseksi uskalla ostaa enempää osakkeita Degiron tililleni, koska välittäjä on melko uusi tekijä, mutta hintakilpailu on ehdottomasti positiivinen asia meidän piensijoittajien kannalta. Nordnet on saanut hallita online välittäjien tilaa melko suveneeristi, mikä osaltaan näkyy myös hinnastossa.

   • Dodger sanoo:

    Luin toisen artikkelin, jossa kerrottiin, että Buffett onkin ostanut Philips 66:n osakkeita. Ilmeisesti Philips 66 on aika eristetty öljyn hinnanlaskusta, kun se on downstream yhtiö. Joten ihan kaikista energiasektorin yhtiöistä Buffett ei ole luopunut.

Leave a Reply