Yhden osinkosijoittajan tarina

By 3.8.2015 Yleinen 3 Comments

Osakeareenan puolella on keskustelu siitä, mistä sait kipinän sijoittamiseen. Ajattelin kertoa oman tarinani täällä blogin puolella.

Kiinnostuin sijoittamisesta ollessani ensimmäisessä kunnollisessa työssäni suuren yhtiön it-tuessa. Muistan työkaverini jutelleen taukokeskusteluissa osakkeista ja joku oli sijoittanut Nokiaan pienellä summalla. Elettiin muistaakseni vuotta 2009 tai 2010, jolloin elettiin pörssiromahduksen jälkeistä aikaa. Tämä oli se pieni kipinä, josta oma harrastukseni alkoi. Päätin avata omassa kivijalkapankissani arvo-osuustilin.

Ensimmäiset sijoitukseni sijoitin Nokiaan, Rautaruukkiin, Neste Oiliin ja Kemiraan. Sijoituspäätökset tein alkuun hyvin pienellä tai olemattomalla taustatyöllä, mutta onnekseni myös sijoitettavat summat olivat hyvin vaatimattomia. Nokia oli tuolloin vielä hyvin erilainen yhtiö mitä se on nykyään. Matkapuhelimet olivat osa liiketoimintaa ja yhtiö oli niiden kanssa suurissa vaikeuksissa. Muistan tehneeni ainakin yhden sijoituksen nokiaan noin 10 eur osakekohtaiseen hintaan. Nokia myös menetti osingonmaksukykynsä noihin aikoihin, joten tappiota tuli tehtyä. Rautaruukki on nykyisin osa SSAB:ta, mutta päätin myydä osakkeeni jo ennen tuota fuusiota. Tappiota tuli myös Rautaruukin sijoituksesta.

Vuonna 2012 otin salkkuun mukaan uusia yhtiöitä: Nordea, Fortum ja Biohit olivat uusia sijoituksiani. Olin alkanut lukea Nordnet blogia, jossa mielenkiintoisia blogi kirjoituksia kirjoitti nuori meklari Jukka Oksaharju. Nordnet blogista sain siis Nordea idean. Biohit sijoituksen tein Kingpinin vinkin perustella ja tuolla sijoituksella tulikin kuitattua mukavasti tappioitani muista sijoituksista. Näin jälkeenpäin katsellen osinkostrategiani alkoi hahmottua jo noihin aikoihin kun löysin Nordnet blogin. Myönnän, että Jukan kirjoituksilla on ollut suuri vaikutus.

Myöhemmin salkkuuni tuli vielä SSH Communications Security ja Revenio Group. Ainakin SSH tuli salkkuun jälleen Kingpinin suosittelemana, mutta olen luopunut Biohitin ja SSH:n lapuista myöhemmin, koska kumpikaan ei taida maksaa osinkoa tällä hetkellä. Revenio Group on toisessa salkuistani vielä tänäkin päivänä (tosin olen kertaalleen myynyt Reven osakkeet ja ostanut myöhemmin takaisin) ja on tällä hetkellä suurin yksittäisistä sijoituksistani.

Syksyllä 2013 päätin vihdoin avata tilin Nordnettiin. Kivijalkapankkini toimeksiantokulut olivat suuremmat ja lisäksi osakkeiden säilytys maksoi jonkin verran. Lisäksi ulkomaisiin yhtiöihin sijoittaminen olisi vaatinut pankissani jonkunlaisen sopimuksen tekemisen, joten päätin että oli parasta siirtyä Nordnettiin. Ensimmäinen sijoitukseni Nordnetissä oli The Coca-Cola Company, joka on myös salkussa edelleen.

Tein vielä lyhyen sijoituksen Sampoon. Salkku meni kuitenkin myöhemmin täydelliseen remontiin kun myin omistukseni kokonaan lukuun ottamatta The Coca-Cola Companya. Syy remontille oli asumisoikeusasunto, jota varten ajattelin tarvitsevani rahaa. En kuitenkaan koskaan muuttanut ASO kämppään, vaan aloitinkin salkun rakentamisen lähes alusta uudestaan. Sammon osakkeenomistajaksi palaisin vielä joku kaunis päivä mielellään uudestaan.

Alkuvuodesta 2014 muistan omistaneeni vielä Elektrobittiä ja uudestaan Biohittiä. Kesällä 2014 tuli kuitenkin päätös siirtyä osinkostrategiaan. Myin tuolloin pienen EB positioni, jolla en tehnyt juuri voittoa mutten tappiotakaan ja Biohitin. Näin jälkeenpäin katsellen Elektrobitit olisi kyllä kannattanut pitää. Salkku alkoi tuolloin muodostua sellaiseksi kun se on nykyään ja blogiahan alettiin pitämään Kingpinin kanssa muistaakseni lokakuussa 2014.

Jokainen sijoittaja varmasti kehittyy pikku hiljaa sijoitusmatkallaan. Itse en sijoittajaurani ensimmäisinä vuosina käyttänyt kovinkaan paljon aikaa tiedon kerryttämiseen, mikä olisi kyllä kannattanut. Aluksi olisi kyllä kannattanut sijoittaa vain indeksiin. Mutta onnekseni summat eivät alkuun olleet kovinkaan suuria. Sijoittaminen yhtiöihin, joilla on pitkä nouseva osingonmaksun historia kyllä kannattaa, sillä osinko maksetaan yhtiön tuloksesta, jonka täytyy näin ollen myös tasaisesti kasvaa.

Mitkä olivat sinun ensimmäiset sijoituksesi? Kerro se kommenteissa!

3 Comments

 • Jortsu sanoo:

  Innostuksen sijoittamiseen sain vanhempien avaamasta rahastosta. Ennen niiden rahastojen myymistä, tuli luettua Marko Erolan kirja Paras sijoitus.
  Lunastin rahastot ja siirsin rahat indeksirahastoon. Hieman sen jälkeen avasin Nordnettiin arvo-osuustilin ja ensimmäinen suora osakesijoitus oli Stora ensoon.
  Sen jälkeen ostin Talvivaaraa, mutta onneksi hyvinkin pienellä summalla. Sen jälkeen ostin Outoteciä. Nykyään itse keskityn myöskin osinkosijoittamiseen.

  • Dodger sanoo:

   Moi Jortsu! Erolan kirja on erittäin hyvä ja olen sen itsekin lukenut. Indeksisijoittaminen on monelle varmasti se paras sijoitustapa, mutta sanoisin, että suoriin osakesijoituksiin sijoittaminen on palkitsevampaa. Virheitä tulee varmasti tehtyä varsinkin sijoitustaipaleen alussa ja oppirahoja makseltua. Mutta virheistä oppii. Mukava nähdä toinen osinkosijoittaja ja toivottavasti pistäydyt uudemman kerran!

   • Jortsu sanoo:

    Olen kanssasi samaa mieltä suorista osakesijoituksista. Indeksirahastot on loistavia kyllä helppouden kannalta.