Piensijoittajan työkalut

By 14.7.2015 Yleinen 3 Comments

Lyhyen sijoittajanurani aikana olen pikkuhiljaa kerryttänyt hyödyllisten verkkosivustojen ja työkalujen määrää, joita käytän viikoittain tai jopa päivittäin. Tästä merkinnästä on varmasti enemmän hyötyä aloittelevalle sijoittajalle, mutta toivoisin myös että muutkin sijoittajat osallistuisivat keskusteluun siitä, mitkä ovat ne hyödylliset apuvälineet sijoittajalle, jotka ovat kerta toisensa jälkeen käytössä. Alla siis hieman listaa niistä verkkosivustoista ja työkaluista, joista olen itse huomannut olevan eniten hyötyä sijoittamisessa.

 1. Yhtiön omat sijoittajille tarkoitetut sivut. Nämä sivut ovat ensimmäisenä listallani ja ehkä kaikkein tärkein piensijoittajan tiedon lähde. Raportit, joita luen ovat osavuosikatsaukset ja vuosikertomukset. Lisäksi yhtiön omilta sivuilta pääsee kuuntelemaan osavuosikatsauksien yhteydessä pidettäviä puhelinkonferensseja, joissa yhtiön ylin johto kertoo kuluneesta kvarttaalista ja analyytikot esittävät lopussa kysymyksiä johtajille. Yhtiön sijoittajasivujen sisältöön voi luottaa, toisin kuin joidenkin ulkopuolisten internetsivustojen taloudelliseen tietoon. Sijoittajasivujen kautta olen myös tilannut Suomalaisten yhtiöiden uutiset ja pörssitiedotteet sähköpostiini.
 2. Morningstar – Amerikkalaisen analyysiyhtiön sivuilta pääsee käsiksi monipuolisesti ainakin Pohjois-Amerikkalaisten yhtiöiden taloudelliseen dataan. Jos haluan katsoa nopeasti esimerkiksi liikevaihdon ja osakekohtaisen tuloksen kehityksen kymmenen vuoden ajalta, onnistuu se Morningstarin kautta. Tieto on yleensä luotettavaa, tosin olen kuullut, että REIT:ien ja MLP:den osalta tietojen tarkkuus heikkenee huomattavasti. Morningstarin premium palvelu maksaa noin 20 euroa kuukaudessa ja premium palveluun kuuluu pääsy lukemaan yhtiön analyysejä ja käyttöön saa monia muita lisäpalveluja, kuten screenereitä sekä ehdotuksia oman salkun kehittämiseen. Premium palvelua voi kokeilla ilmaiseksi 14 päivän ajan, mutta kokeilujakson aloittamiseen vaaditaan luottokortin tietojen antaminen palveluun ja tilauksen voi peruuttaa ainoastaan soittamalla Morningstarin omaan numeroon Yhdysvaltoihin. Joka tapauksessa Morningstarin verkkosivut ovat hyvä työkalu, käytti sitten yhtiön premium palvelua tai ei.
 3. Seeking Alpha – Olen itse tilannut SA:n uutiset ja analyysit sekä älypuhelimeeni, että sähköpostiini. Näin pysyn ajan tasalla yhtiöihini liittyvistä uutisista. Analyysejä pääsee palveluun tekemään lähes kuka tahansa, joten analyysien taso ei välttämättä aina ole korkea. Jotkut ”analyyseista” voivat olla silkkaa kohinaa sijoittajan korviin, joten kriittistä lukemisen taitoa tarvitaan. Uutispalvelu on kuitenkin ollut mielestäni hyvä. Tämäkin palvelu on lähinnä hyödyllinen Pohjois-Amerikkalaisten yhtiöiden seuraamiseen. Helsingin pörssissä noteerattuja yhtiöitä löytyy myös palvelusta, mutta varsinkin analyysien määrä on varsin vähäinen.
 4. Google Finance – Tähän palveluun voi koota oman salkkunsa tai seurannassa olevat yhtiöt ja vilkaista nopeasti, kuinka salkku on kehittynyt. Yhtiöistä saa muutamia perustietoja kuten P/E luvun, 52 viikon alimman ja ylimmän noteerauksen, osingon määrän ja osinkotuoton. Myös yhtiöön liittyviä uutisia pääsee helposti lukemaan ja niistä voi tilata rss syötteen halutessaan.
 5. Google sheets – Tähän palveluun tutustuin vasta hiljattain. Spreadsheets on oiva työkalu seurantalistan tekemiseen, jos seuraat useita yhtiöitä ja niiden kehitystä eri pörsseissä. Palvelun etu tavalliseen Exceliin verrattuna on siinä, että Google sheets pystyy hakemaan lähes reaaliaikaiset kurssitiedot (20 min myöhästetyt) ja ne päivittyvät taulukkolaskentaan automaattisesti. Tiedot tulevat helposti Google Financen kautta. Taulukkoon pystyy helposti lisäämään perustiedot kuten P/E-luvun, 52 viikon alhaisimman ja korkeimman noteerauksen tai vaikka yhtiön betan. Löysin taulukon tekemiseen lyhyen ohjeen My Dividend Growth blogin kautta. Bloggaajille, jotka haluavat salkkunsa koko kansan nähtäville, tarjoaa Google sheets mahdollisuuden jakaa taulukon, jonka voi muuttaa blogipalveluiden ymmärtämään muotoon.

Tässä tulivat omat top 5 palvelut. Voisin vielä mainita Suomalaisen palvelun, MarketNozen, jonka kautta pääsee käsiksi mm. Inderesin analyyseihin. Gurufocus on toinen palvelu, jota silloin tällöin käytän. Lisäksi erinomainen resurssi osinkosijoittajalle erityisesti, on Pohjois-Amerikkalaisten yhtiöiden lista vähintään viisi vuotta peräkkäin osinkoaan kasvattaneista yhtiöistä: Dividend Champion/Contender/Challenger List

Mitkä ovat sinun suosikkipalvelusi sijoituspäätöksen tukemisessa? Kerro se kommenteissa!

3 Comments

 • ttr sanoo:

  Omat ensisijaiset työkalut ovat Bloomberg (sieltä saa hyvää makrotalousdataa), Seeking Alpha (kesti jonkun aikaa tajuta, että sinne kirjoittavat ovat suurelta osin samanlaisia tuulipukuja kuin itsekin) sekä yhtiöiden omat sivut. Itselleni tulevat myös Nordnetin ja Arvopaperin aamukatsaukset.

  • Dodger sanoo:

   Moi ttr!
   Kiitos kun avasit omia työkaluja. Bloombergia en ole itse käyttänyt ollenkaan. En tiedä onko itseni kaltaiselle buy&hold tyyppiselle sijoittajalle oikeastaan edes niin tarpeellista seurata makrotalousdataa. Kiinnostaisi sinun mielipiteesi tästä ja myös sijoitusstrategiasi. Teetkö myös lyhyempää kauppaa? Inderesin aamukatsaus minulle tulee myös, mutta Arvopaperin aamukatsaukseen en ole tutustunut. Sen voi varmaan Arvopaperin sivuilta jostain tilata, ei ole vain osunut silmiini.

 • ttr sanoo:

  Itsellenikin makrotalousdata on enemmän yleissivistävää. Joskus sieltä löytää myös syyn, miksi pörssit ovat paukkuneet punaisella (tai vihreällä) jonain tiettynä päivänä. Oma sijoitusstrategia on hieman hakusessa; päiväkauppaa en todellakaan tee, mutta en ole myöskään buy&hold sijoittaja. En ole hirveän innostunut koko sijoitusstrategia-ajatuksesta, vaikka sitä jokaisessa oppaassa suositellaankin tehtäväksi.

Leave a Reply